El joc com a forma de vida

Maria Montessori

Maria Montessori
Maria Montessori va néixer a Itàlia el 1870 i va morir el 1952. És coneguda, principalment, per ser la creadora del mètode Montessori. La seva primera titulació universitària va ser en medicina, graduant-se el 1896 a la Universitat de Roma. Un fet destacable de la biografia de Maria Montessori és que fou la primera dona mèdica d'Itàlia.
Es va interessar per l'aprenentatge dels nens gràcies a les seves observacions clíniques, i li va generar un interès especial el fet d'analitzar com els nens construeixen el seu aprenentatge mitjançant el que existeix en l'ambient que els envolta. Així doncs, va començar els seus estudis en pedagogia i psicologia l'any 1902. Després de graduar-se, es va introduir al món de la investigació, fet que el va portar a dirigir diverses conferències.

Montessori afirmava que els nens aprenen espontàniament, és a dir, absorbeixen totes les informacions que reben del seu voltant com si fos una esponja que absorbeix l'aigua. D'aquesta manera, tota aquella informació que absorbeixen és útil i necessària per poder actuar lliurement al dia a dia. Montessori no partia de la idea de modelar els nens basant-se en la figura dels pares i els professors. Per això, Montessori comprenia que els nens eren l'esperança de la humanitat.
El mètode Montessori a l'etapa dels 0 als 6 anys té alguns d'aquests principis:

- El nen ha d'aprendre des de la llibertat, no pas des de l'obligació.
- L'adult ha de limitar-se a ser la connexió entre l'ambient i el nen, sense coaccionar ni imposar, sense càstigs ni premis.
- L'ambient ha d'estar amb material específic que permeti al nen aprendre i assimilar tot allò que vulgui.
- Els nens a aquestes edats tenen capacitat d'aprendre i la ment preparada per interioritzar.
- El material ha de comptar amb una sèrie de característiques:
    - Sensorial i manipulatiu.
    - Autocorrectiu perquè el nen tingui el control del seu error.
    - Ha de tenir un ordre i un llenguatge oral i escrit.
    - Els materials montessori no són només materialals didàctics, sinó que són de desenvolupament, precisos i específics.

Juntament amb el seu fill Mario Montessori, van idear les 5 faules per explicar als nens una mica més grans la ciència i la cultura de manera global. Se'ls explica conceptes com la història de l'univers, la història del nostre planeta terra, la història de l'ésser humà i la història dels dos grans regals de la humanitat: els números i l'escriptura.
Cal destacar que els avantatges del mètode Montessori són els següents:

- Ajuda al desenvolupament natural dels éssers humans.
- Estimula el nen a formar-ne el caràcter i la personalitat.
- Afavoreix la responsabilitat i el desenvolupament de l'autodisciplina del nen, fet que l'ajuda a conquerir la independència i la llibertat.
- Desenvolupa la capacitat de participació del nen perquè sigui acceptat.
- Guia el nen en la seva formació, no instrueix tant espiritual com intel·lectual.
- Reconeix que el nen es construeix a si mateix

Maria Montessori el 1950 va ser nomenada doctora honoris causa per la Universitat d'Amsterdam. En tres oportunitats va ser nominada per al Premi Nobel (1949, 1950 i 1951). Va morir a Holanda el 1952, als 82 anys, però el seu pensament continua viu a les moltes institucions educatives arreu del món que apliquen el seu mètode.

Deixa un comentari

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies

Per motius personals, les comandes que entrin del 8 al 12, sortiran el dilluns 15.

Disculpeu les molèsties.